Πέτροβιτς Εμμ. Νατάλης (1899 – 1971)

Ο Νατάλης Eμμ. Πέτροβιτς γεννήθηκε το 1899 στις Σέρρες, έχοντας καταγωγή από το Μελένικο, από αρχοντική οικογένεια συγγενή των Χρηστομάνων.

Παράλληλα με τα γράμματα της Ελληνικής παιδείας που πήρε με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Σερρών, τέλειωσε και τη Σχολή ALLIANCE ESRAELITE UNIVERSELLE των Σερρών, για την εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσης, και αφού επέστρεψε από την ομηρία του 1917 – 1919, όπου νεαρότατος εσύρθη, απεφοίτησε από τις σχολές DEUTSCHE SCHULE Αθηνών και της Εμπορικής Σχολής του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Αθηνών.
Έτσι, άριστα κατηρτισμένος, δεν άργησε να ανέλθει στα υψηλότερα αξιώματα του προσωπικού της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, διατελέσας ιδρυτής και για πολλά χρόνια διευθυντής των δυο κεντρικών εν Αθήναις υποκαταστημάτων Βάθης και πλατείας Καραϊσκάκη. Μετά τη συνταξιοδότησή του απερίσπαστος πια αφιερώθηκε στην περισυλλογή και συγγραφή ιστορικολαογραφικών και λογοτεχνικών κειμένων, μια και αυτά τα ωραία και ευγενή «χόμπι» υπήρξαν ανέκαθεν οι μεγάλες αγάπες του.

Ο Νατάλης Εμμ. Πέτροβιτς υπήρξε ο κατ’ εξοχήν λαογράφος των Σερρών, συλλέγοντας και καταγράφοντας για περισσότερα από σαράντα χρόνια τα σερραϊκά ήθη και έθιμα. Το βιβλίο του «Μελέται μεσαιωνικής ιστορίας των Σερρών» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ως δεύτερο μέρος τα «Λαογραφικά σύμμεικτα των Σερρών» υπήρξε αξεπέραστο βοήθημα για τους μετέπειτα μελετητές. Εξέδωσε ακόμη το βιβλίο «Σερραϊκά μελετήματα», «Αμφίπολις η Μακεδόνων Πρώτη» καθώς και ένα σχετικό με τη «Διάλεκτο των Σερρών». Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφόρησαν ως ανάτυπα της σειράς των «Σερραϊκών Χρονικών» στην οποία υπήρξε συνεργάτης.  Έγραψε επίσης και δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά ποιήματα και διηγήματα, πάντα με πηγή έμπνευσης «Τα Σέρρας», ονομαστική που με πάθος κατά καιρούς υπερασπίστηκε.

Διατέλεσε μέλος της «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου»  σαν Γενικός Γραμματεύς και σε στενή Συνεργασία με τον Πρόεδρο της κ. Π. Πέννα, τον Αντιπρόεδρο κ. Τρ. Θεοδωρίδη και άλλα επίλεκτα μέλη του Δ. Σ. καθώς και με πολλούς άλλους πνευματικούς παράγοντας των Σερρών, συνετέλεσαν για την παντοιότροπη ανύψωση, σε ζηλευτό επίπεδο, της πνευματικής φήμης της «Εταιρείας», ώστε να τύχη αυτή της τιμητικής επιβραβεύσεως της από την Ακαδημία Αθηνών (29-12-66) με «ΕΠΑΙΝΟΝ» που βεβαίως αντικατοπτρίζει την τιμή κυριότερα στους πρωτεργάτες και τους στυλοβάτες της Εταιρείας, ανάμεσα στους οποίους και ο Ν. Π. σημαίνουσα κατέχει θέση.

Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου 1971.

Πρωτότυπα Κείμενα: Σταύρος Κοταμανίδης, Σάκης Αραμπατζής