Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου & Αδελφότητα Γυναικών Η Αρμονία

Ο “Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου & Αδελφότητα Γυναικών Η Αρμονία” ιδρύθηκε το 2014 με τη συγχώνευση του “Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενικου” και της “Αδελφότητας Γυναικών Η Αρμονία“, μετά από περισσότερα απο 100 χρόνια κοινής πορειας.

Το ιστορικό ίδρυσης και των δύο σωματείων έχει ως εξής:

Ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου ιδρύθηκε στο Μελένικο το 1906 από τον αείμνηστο μητροπολίτη Μελενίκου Ειρηναίο, σε συνεργασία με τον Έλληνα πρόξενο στις Σέρρες. Ο επίσημος σκοπός του ήταν φιλανθρωπικός και πολιτιστικός, αλλά κυρίως ήταν Εθνικός – φρόντιζε για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

Το Σωματείο «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου Η ΑΡΜΟΝΙΑ», ιδρύθηκε στο Μελένικο το 1906 με την προτροπή του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου, την ενεργό συμμετοχή του Μητροπολίτου Ειρηναίου και την ηθική και υλική υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου Σερρών, με σκοπό την συνεργασία των δυο Σωματείων για την επίτευξη των Εθνικών στόχων τους.

Μετά τον εκπατρισμό του 1913 και την εγκατάσταση των περισσότερων Μελενικίων στο Σιδηρόκαστρο, ο Σύνδεσμος Ευελπίδων και η Αδελφότητα της ΑΡΜΟΝΙΑΣ συνέχισαν να δραστηριοποιούνται ως Φιλανθρωπικά Σωματεία. Την επανίδρυση και επανασύσταση των δυο Σωματείων στο Σιδηρόκαστρο πραγματοποίησαν ο Αν. Πιτκούσης και ο Γάιος Λαζάρου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγχώνευση μπορείτε να βρείτε στο “Το Χρονικό μιας Συγχώνευσης δύο Ιστορικών Σωματείων“, καθώς και στο Καταστατικό του νέου Συνδέσμου.

 

Από το 2014