01/04/2013: Εκδήλωση Κοπής Πίτας του Σ.Ε.Μ.

Με επιτυχία στέφθηκε χθές, 31 Μαρτίου, η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων «Η ΑΡΜΟΝΙΑ» και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ψήφιση του Καταστατικού του Κοινού Μελενίκου, την 1η Απριλίου 1813.

Την πίτα εκοψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο δήμαρχος Σιδηροκάστρου κ. Απόστολος Καρύδας, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κύριοι Αθανάσιος Σπάσης και Φώτης Δομουχτσίδης και πολλά μέλη και φίλοι του Συνδεσμου.

Στην εκδήλωση τιμηθηκαν τα μέλη των δύο συλλόγων ηλικίας πάνω από 75 ετών.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ηλίας Ραδόβαλης, ο οποίος προσέφερε στον Μητροπολίτη ένα βιβλίο, ενώ τιμήθηκαν με τιμητική πλακέτα για το έργο τους, οι πρωην πρόεδροι κ. Αντώνης Τοπολίγκας και Σοφία Παρίση–Ζαχαριάδη, και το ζεύγος Γεώργιος και Ευδοκία Φουρτούνα για τις εκδόσεις τους για το Μελένικο, την ιστορία του, την παράδοση και την κοινωνική ζωή.

Μέρος της ομιλίας του Ραδόβαλη Ηλία, προέδρου Σ.Ε.Μ.:

……..Το Καταστατικό του Μελενίκου ψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες του Μελένικου την 1η Απριλίου 1813, ως ένα πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης και συνοχής καταργώντας τις κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις, κατάλοιπο τις βυζαντινής περιόδου. Διαπνέεται από δημοκρατικές αρχές και φιλελεύθερο πνεύμα, αρετές της πρόσφατης τότε Γαλλικής Επανάστασης και έχει πρώιμο άρωμα ελευθερίας στο τουρκοκρατούμενο Μελένικο.

Τυπώθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας το 1813 στο τυπογραφείο Ιωάννη Βαρθολομαίου Τζβεκίου, όπου η εκεί παροικία των Μελενικίων ήταν ισχυρή και σε αξιοζήλευτη άνθιση. Αποτελεί την πνευματική κληρονομιά όλων των Μελενικίων για αυτό αποφασίσαμε να το μοιράσουμε σε όλα τα μέλη μας.

……Αυτό όμως που είναι σπουδαιότερο από όλα, είναι η βράβευση των πρεσβύτερων μελών των δύο σωματείων που τόσα προσέφεραν υποστηρίζοντας τις δράσεις του Σ.Ε.Μ. και της Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αρμονία» όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια που έζησαν μακριά από τη φυσική τους πατρίδα. Για μας αντιπροσωπεύουν την κιβωτό του Κοινού Μελενίκου και το ότι καταφέρνουν πάντα με ψηλά το κεφάλι όχι μόνο να αντιμετωπίζουν κάθε αντιξοότητα, αλλά να προσφέρουν ταυτόχρονα και τη βοήθειά τους σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα που οφείλουμε να τιμήσουμε. Για αυτό τους αξίζει το χειροκρότημά μας.

Ο κ. Ραδόβαλης ευχαρίστησε και τον κ. Θωμά Πέννα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών-Μελενίκου για την συμβολή του που ήταν σημαντική και πολυτιμη.

Κατά την κοπή της πίτας, 10 τυχεροί κέρδισαν από ένα βιβλίο σχετικό με το Μελένικο, προσφορά του Γεωργίου και της Ευδοκίας Φουρτούνα, ενώ μοιράστηκε σε όλα τα μέλη από ένα επετειακό αντίγραφο του Καταστατικού του Κοινού Μελενίκου.

Τα μελη ανω των 75 ετων που τιμήθηκαν είναι:

  • Από τον Σύνδεσμο Ευελπίδων: Αντώνης Δούρβος, Αλέξανδρος Δεσποτίδης, Σωτήρης Καρατζούλης, Λάζαρος Κοκόζης, Κώστας Κώττης, Ανδρέας Κουντουράς, Θωμάς Καμπέρης, Νίκος Καλαϊτζής, Σταύρος Κουρτίδης, Ελευθέριος Κουμλίδης, Γιάνης Κουμλίδης, Κώστας Λασκαρίδης, Δημήτρης Μπαγγίρης, Αναστάσιος Μανασής, Ευστράτιος Μπαγανάς, Παναγιώτης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπουτσάνης, Γιάννης Πλατσιάς, Ελευθέριος Πετρισλής, Αθανάσιος Ραδόβαλης, Δημήτριος Ρούπας, Θεόδωρος Σιώης, Πέτρος Σπόντας, Αθανάσιος Σάρδης, Απόστολος Σπόντας, Ιωάννης Τζήκας, Δημήτριος Τζήκας, Αναστάσιος Τζαβέλας, Αργύρης Ταμπάκος, Μερκούριος Τομπουλέκας, Κώσταντίνος Τσάκης, Ιωάννης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσίπης, Δημήτριος Τοπουλίγκας, Απόστολος Τοπολίγκας, Αναστάσιος Ιωαννίδης, Μιχάλης Κουντουράς και Γεώργιος Φουρτούνας.
  • Από το Σύλλογο «Η Αρμονία»: Ευανθία Αλελή, Θεοπέμπτη Αντωνιάδου–Ρούπα, Πιπίτσα Γεωργούδη, Παρίση Δούρβου, Αγλαϊα Δομουχτσίδου, Μαρίκα Ευστρατιάδου–Ρούπα, Εφη Καμπέρη, Ευαγγελία Κετιγενίδου, Δέσποινα Κουρδούπαλου, Σοφία Κοκόζη, Τασούλα Κουρτίδου, Φιλανθή Μπάμπαλη, Στέλλα Βεργεμέζη, Κατίνα Ιωσηφίδου, Χρυσούλα Παπαβασιλείου, Χρυσούλα Παρασκευοπούλου, Μαρίκα Παζιώνη, Νίτσα Παπαδοπούλου, Ελένη Πούγγουρα, Γεωργία Ρούπα, Αννα Σιώη, Ευαγγελία Σιώη, Μαριάνθη Σταμπολή, Λίνα Σπάση, Στέλλα Σαμαρά, Ελένη Ταμπάκη, Κατίνα Τζήκα, Ευδοκία Φουρτούνα–Καλαφατοπούλου, Αικατερίνη Χαζάπη–Καμπέρη, Ευαγγελία Τσουλούφα και Βάσω Χατζηαγγέλου.

 

Ο χαιρετισμός του κ. Γιώργου Φουρτούνα

« Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες της συζύγου μου και εμού του ιδίου για την τιμή που μας έκανε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου να μας βραβεύσει για την έκδοση των τριών βιβλίων μας που αναφέρονται στο «Μελένικο και τους Μελενίκιους».

1.  Μελένικο, η πορεία του ανά τους Αιώνες.
2. Σεργιάνι στα μελενικιώτικα Δημοτικά Τραγούδια.
3. Οι Μελενικώτες στο Σιδηρόκαστρο 1913-2014.

 Όταν αποφασίσαμε να εκδώσουμε τα βιβλία δεν αποβλέπαμε σε βραβεύσεις και τιμές. Σκοπός μας ήταν μόνο ΕΝΑΣ , η προβολή και η ΓΝΩΡΙΜΙΑ του πολυθρύλητου και πολυθρήνητου ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ , να γίνει γνωστή η ιστορία του σε όλους «γνωστούς και αγνώστους» . Από προσωπική εμπειρία, τουλάχιστον στο περιβάλλον των στρατιωτικών , είχα διαπιστώσει άγνοια «ΠΕΡΙ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ» αν και αρκετά βιβλία αναφέρονταν σ΄ αυτό. Ευχαριστούμε τον Αντώνη Τοπολίγκα που ως πρόεδρος του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου , που συμμετείχα και εγώ μετά την αποστρατεία μου , αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο , που αποδέχτηκαν την πρόταση μου και χρηματοδότησαν το πρώτο μας βιβλίο. Ευχαριστούμε επίσης και τον σημερινό πρόεδρο Ηλία Ραδόβαλη με το Διοικητικό Συμβούλιο του που χρηματοδότησαν μερικώς το τρίτο βιβλίο. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ζωντανέψουμε τον Νεκρό Ακρίτα του Βορρά , το ιστορικό Μελένικο. Επιχειρήσαμε ένα ταξίδι γνωριμίας με την όμορφη και παράξενη πόλη του Μελενίκου, με μνήμες , με στιγμές, που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στους ανθρώπους της περιοχής αλλά και στην ιστορική πορεία της χώρας. Προσπαθήσαμε να είμαστε αμερόληπτοι και να δώσουμε μια σαφή εικόνα της κοινωνικής , οικονομικής και πολιτισμικής κατάστασης που επικρατούσε στο Μελένικο μέχρι το 1913 , αλλά και θελήσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας .

Έπρεπε όμως πέραν της ιστορίας του Μελένικου να αναφέρουμε κάτι για τις παραδόσεις μας . Έτσι η σύζυγος μου στο δεύτερο βιβλίο ασχολήθηκε με τα Μελενικιώτικα Δημοτικά Τραγούδια που είναι μια μαρτυρία για τον αγώνα των Μελενικιωτών να κρατήσουν τον πολιτισμό και την εθνική τους ταυτότητα , σε μια περιοχή που περικλείονταν από αλλοεθνείς. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η περήφανη μελενικιώτικη ψυχή που τραγουδούσε από τα ψηλά και άγονα βράχια μεγαλεία και συμφορές , χαρές και μοιρολόγια . Τα μελενικιώτικα δημοτικά τραγούδια πέρασαν από στόμα σε στόμα από μητέρα σε κόρη , από γιαγιά σε εγγονή και έφτασαν ως τις μέρες μας.

Η αγάπη για το Μελένικο δεν σταμάτησε στην έκδοση των δυο βιβλίων. Ο σεβασμός στη μνήμη των εκλιπόντων, η βαθειά εκτίμηση στους ζώντες συμπατριώτες μας αλλά και τα δυο Μελενικιώτικα Σωματεία που ξεριζώθηκαν το 1913 από την πατρίδα και ως άλλοι ΑΙΝΕΙΕΣ μετέφεραν στο Σιδηρόκαστρο , εκτός των οικοσκευών των, τα αρχεία του Κοινού αλλά και τα ιερά κειμήλια των εκκλησιών , μας ΕΝΕΠΝΕΥΣΑΝ να γράψουμε το τρίτο μας βιβλίο , στο οποίο παρουσιάζουμε τις ποικίλες δραστηριότητες των Μελενικιωτών και των Συλλόγων στο Σιδηρόκαστρο από το 1913 έως το 2011.

Τελειώνοντας ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας Μελενίκιους αλλά και τους άλλους, οι οποίοι με τις πολύτιμες πληροφορίες τους και το φωτογραφικό υλικό , συνέβαλαν στην έκδοση των τριών βιβλίων.
Οφείλω ευχαριστίες στη σύζυγο μου για την προσπάθεια που κατέβαλε στη συλλογή του υλικού , στην διαλογή και αντιστοιχία κειμένων και φωτογραφιών και για την αγαστή συνεργασία σε όλα τα στάδια της έκδοσης των βιβλίων .
Ελπίζουμε ότι οι εκδόσεις αυτές θα αποτελέσουν αφετηρία και για άλλες προσπάθειες και αναζητήσεις στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν μας.

Σας ευχαριστώ πολύ»