02/02/15: Απολογισμός στη Γενική Συνέλευση της 1ης Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία του προέδρου του ΣΕΜ,
κ. Ραδόβαλη Ηλία

Καλωσορίζω  όλα τα μέλη των 2 συλλόγων. Είναι μια ιστορική στιγμή, μιας και τα μέλη των 2 συζυγών συλλόγων έχουν μια συνύπαρξη άνω των 200 ετών με συνεχή παρουσία στο Σιδηρόκαστρο, όμως από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει προηγούμενο για κοινή συμμετοχή ανδρών-γυναικών σε Γ. Συνέλευση.

Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να τιμήσουμε τα πρόσφατα εκλιπόντα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ. κυρίους Κουντουρά Ανδρέα, Καμπέρη Θωμά και Βρέγκα Απόστολο καθώς και τα υπόλοιπα μέλη άνδρες και γυναίκες που χάθηκαν την τελευταία 3ετία με 1ος  λεπτού σιγή.

Ήταν μια δύσκολη 3ετία με πολλά σκαμπανεβάσματα και πιεστικές καταστάσεις για εμάς που απαρτίζαμε το Δ.Σ.

  1. Ως κορυφαία στιγμή κατά την γνώμη μου ήταν η επίσκεψη μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι την  23η Οκτωβρίου 2012. Στον κ. Βαρθολομαίο δόθηκε αναμνηστικό δώρο με συμβολικό χαρακτήρα ένα κρασί από το Μελένικο και επίσης ένα βιβλίο δερματόδετο με το έργο των κ. Φουρτούνα Γεωργίου και Ευδοκίας «Οι Μελενικιώτες στο Σιδηρόκαστρο 1913-2011». Ο κ. Βαρθολομαίος μας έδωσε την ευχή του και μας εξιστόρησε λεπτομέρειες που θυμόταν από τις 2 προηγούμενες συναντήσεις του με το προεδρείο του Σ.Ε.Μ., αλλά και πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τα 2 σωματεία του Μελένικου στον Μακεδονικό Αγώνα.
  2. Δεύτερη επίσης κορυφαία στιγμή ήταν η επίσκεψή μας στο Μελένικο στις 21 Απριλίου 2013 όπου βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία έξω από τη Μονή Ροζινού υψώνοντας τη σημαία με το έμβλημα του Σ.Ε.Μ. ίσως και για πρώτη φορά μετά τον ξεριζωμό 100 χρόνια μετά!  Στην εκδρομή μας συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα, μαζί και η παρέα του κ. Πέτρου Κοκόζη που ήρθε αυθημερόν από την Αθήνα και μόνο για την εκδρομή. Την επιτυχημένη ξενάγηση ανέλαβε με πολλή υπερηφάνεια η κα Ευδοκία Φουρτούνα. Ακολούθησε γλέντι στο ξενοδοχείο ELIGRECO του κου Χρήστου, με άφθονο κόκκινο κρασί, μαυρούδι δηλ. την ποικιλία που έκανε διάσημους τους προγόνους μας και αληθινή ελληνική μουσική από τη Μακεδονία και όχι αυτά τα Σκοπιανά τραγούδια και χορούς που προωθούνται εντέχνως ακόμη και μέσα στην πατρίδα μας.
  3. Θα σταθώ επίσης  στη γιορτή Του Αναστασίου Παλλατίδη στις 12 Φεβρουαρίου 2012, με την λαμπρή ομιλία του κου Σταύρου Δημητρίου στην κατάμεστη Αίθουσα της Εστίας της Μητρόπολης παρόλο το χιόνι και το κρύο εκείνης της ημέρας. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συγκινητική απαγγελία αυθεντικού ποιήματος από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ρωμυλίας από τον κύριο Αδαμόπουλο Δημήτριο. Όπως πάντα η χορωδία Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Σιδηροκάστρου του δικού μας Μελενίκιου μαέστρου κ. Νίκου Καλαϊτζή έκλεισε μελωδικά την εκδήλωση.
  4. Μία ακόμα δράση του συλλόγου μας αποτέλεσε η παρουσίαση της εκδήλωσης του βιβλίου «ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ, Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ» στην 100η επέτειο της απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου την 27η Ιουνίου 2014, η οποία είχε άρωμα Μελένικου. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στον κήπο της Ομόνοιας και ο Σ.Ε.Μ. είχε την ευθύνη της συνδιοργάνωσης με το Δήμο Σιντικής και της παρουσίασης της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ήταν επιτυχής από κάθε άποψη.
  5. Σταθμός στην ιστορία του συλλόγου ήταν και ο εορτασμός της επετείου των 200 ετών την 1η Μαρτίου 2013, από την έκδοση του Καταστατικού του Κοινού Μελενίκου στη Βιέννη με παράλληλη εκδήλωση την κοπή πίτας και την βράβευση των πρεσβύτερων μελών των 2 συλλόγων. Στην ίδια εκδήλωση που διεξήχθη στην Ομόνοια δόθηκε αναμνηστικό δώρο στον Μητροπολίτη μας κ. Μακάριο, και βραβεύτηκαν επίσης οι 2 τέως πρόεδροι κ. Ζαχαριάδου Παρίση Σοφία, ο κος Τοπολίγκας Αντώνιος και το αγαπητό ζεύγος κα Φουρτούνα Καλαφατοπούλου Ευδοκία και ο κος Φουρτούνας Γεώργιος. Τα 10 φλουριά στις ατομικές βασιλόπιτες μοίρασαν στους τυχερούς 10 βιβλία με θέμα το Μελένικο. Το Καταστατικού του Κοινού Μελενίκου ανατυπώθηκε σε 500 αντίτυπα και τεύχη του μοιράστηκαν στο Παλλατίδειο Γυμνάσιο-Λύκειο και στη βιβλιοθήκη του δήμου Σιντικής.
  6. Το φιλανθρωπικό έργο μας δεν ήταν πραγματικά αντάξιο των προσδοκιών μας, μιας και τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Την παροχή οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες που περνάνε δύσκολές στιγμές. Την συνεχή οικονομική υποστήριξη μας εδώ και 3  χρονιές στο Χριστουγεννιάτικο Κάστρο των Χριστουγέννων στο οποίο ο Σ.Ε.Μ. αποτελεί μεγάλο χορηγό και στην πρωτοβουλία αυτή ηγείται ο πολυπράγμων ταμίας του συλλόγου μας κος Πέτρος Κιοσσές. Τρεις φορές τουλάχιστον στείλαμε τρόφιμα αλλά και ότι άλλο μας ζητήθηκε στο συσσίτιο που διοργανώνει ο Ευαγγελισμός και κάθε Πάσχα στέλνουμε τσουρέκια και κρασιά για τους αναξιοπαθούντες. Η συνεργασία μας με την άξια πρόεδρο του συλλόγου «Ευαγγελισμός» κα Αποστολίδου Αγγελική είναι άψογη.
  7. Στις επιτυχίες του Σ.Ε.Μ. να σημειωθεί και η αναγνώριση του μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που στείλαμε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ως μοναδικού Αναγνωρισμένου Φιλανθρωπικού Συλλόγου στο Νομό Σερρών, όπως δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυβερνήσεως αρ.
  8. Ακόμη θα αναφερθώ στην επιστολή που στείλαμε στον πρώην πρωθυπουργό καθώς και πρώην υπουργό εξωτερικών  όπου αξιώνουμε την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων από τους Βούλγαρους. Την Κυριακή 16/2/14 σε άρθρο του Σταύρου Τζίμα  με τίτλο «Ανταλλαγή εθνικών θησαυρών μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ενημερωθήκαμε ότι η χώρα μας θα δώσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ και οι Βούλγαροι θα επιστρέψουν βυζαντινά χειρόγραφα και εικόνες που είχαν αρπάξει κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιστολή που αποστείλαμε το Φεβρουάριο του 2014 τελειώνει κάπως έτσι: Ζητούμε εις μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για να κρατήσουν το Μελένικο ένα περήφανο προμαχώνα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας, από την εποχή του Βυζαντίου που ιδρύθηκε μέχρι και την παράδοση του στους Βούλγαρους το 1913, να δοθεί πολιτική-διπλωματική λύση στο θέμα της επιστροφής των κειμηλίων των προγόνων μας που αποδεδειγμένα έκλεψαν οι Βούλγαροι από τους Μελενίκιους στην Ελλάδα και από τα οποία δεν επέστρεψαν παρά ελάχιστα πίσω. Τα ιερά κειμήλια είναι η παρακαταθήκη των προγόνων μας, είναι η ζωντανή μας μνήμη και η κιβωτός των μελλοντικών γενεών. Εμείς δεν απεμπολούμε την ιστορική μας ταυτότητα και προσπαθούμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, για αυτό σας παρακαλούμε μην μας τη στερήσετε. Στην επιστολή μας απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και συντάχθηκε στο δίκαιο αίτημά μας.
  9. Σημειώνω τη συνεχή παρουσία του Σ.Ε.Μ. στις τοπικές εφημερίδες Ψίθυροι Σιντικής και Φωνή του Μπέλες με άρθρα που αποστέλλουμε σχεδόν σε κάθε φύλλο  άλλοτε η κα Ευδοκία Φουρτούνα και άλλοτε εγώ με θέματα για το Μελένικο, την Αρμονία και τον Σ.Ε.Μ.
  10. Σημαντική επίσης είναι και η ανανέωση της ιστοσελίδας www.meleniko.gr από τον κο Παρίση Νικόλαο, ο οποίος όχι μόνο κατασκεύασε τον ιστότοπο, αλλά χρεώνεται και τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του. Η σελίδα έχει προσελκύσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει με το ανανεωμένο υλικό χάρη στην συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον αγαπητό Νίκο και αποτελεί τη φωνή του συλλόγου στην παγκόσμια κοινότητα.

Τέλος μια αναφορά στα οικονομικά του Συνδέσμου θεωρώ ότι είναι απαραίτητη.

Τα έξοδα έχουν εκτιναχθεί μιας και οι φόροι που καλούμαστε να πληρώνουμε είναι εξωφρενικά μεγάλοι. Ενδεικτικά ο ΕΕΤΗΔΕ το 2012 για τα ακίνητα του ΣΕΜ ήταν της τάξης των 150€. Δύο  χρονιά μετά δηλ. φέτος το 2014 πληρώσαμε ΕΝΦΙΑ 5600€. Το εκκαθαριστικό της εφορείας το 2011 ήταν 820€, το 2012 πληρώσαμε 6550€ και φέτος για το 2013 το ποσό ξεπέρασε τις 10600€. Προφανώς η πολιτεία αγνοεί ότι πρόκειται για φιλανθρωπικό σωματείο και προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ζητήσαμε από τα μέλη μας να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους 10€/διετία και για να τονώσουμε τα έσοδα, αλλά κυρίως για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα των ενεργών μελών. Υπάρχουν γραμμένα μέλη που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τον ΣΕΜ για πάνω από 10 χρόνια, δυσχεραίνοντας τη ομαλή λειτουργία του. Κληθήκαμε από τη δικαστίνα του Πρωτοδικείου, για να επιτευχθεί η συγχώνευση να συλλέξουμε πλέον των 200 υπογραφών σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και ενώ πρώτα μας είχε διαβεβαιώσει η ίδια ότι δεν ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο. Δεν σας κρύβω ότι κάποιοι μη σεβόμενοι την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων της Αρμονίας αλλά και του ΣΕΜ, το Μάιο του 2012, στάθηκαν εναντίον μας στο θέμα της συγχώνευσης μη υπογράφοντας ή κάνοντας κριτική σε αυτούς που ψήφισαν. Αυτό που καταθέτω είναι ότι το Δ.Σ. του ΣΕΜ έκανε τα αδύνατα δυνατά: 1) να εξασφαλίσει την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας των γραφείων μας από την Αρμονία στο νέο Σύλλογο η οποία αν δεν γινόταν συγχώνευση κινδύνευε να περάσει στο κράτος και 2) να κρατήσει ζωντανή την ιστορία του συλλόγου της Αρμονίας που σημάδεψε με τα 108 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Σιδηρόκαστρο μέσα από το νέο όνομα του Συνδέσμου πλέον «Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου & Αδελφότητα Γυναικών η Αρμονία». Ο διετής αγώνας έγινε με κάθε κόστος για εμάς και το αποτέλεσμα του το βιώνουμε σήμερα όπου γυναίκες και άνδρες μαζί καλούμαστε να αποφασίσουμε για το κοινό μας μέλλον.

Αύριο μας περιμένει εξίσου δύσκολος αγώνας μιας και ανακύπτουν συνεχώς θέματα που ήταν ξεχασμένα για δεκαετίες. Τη χρονιά που μας πέρασε χρειάστηκε να σκάψουμε όλη την είσοδο για να βρούμε την παροχή ύδρευσης και να βάλουμε μετρητή για πρώτη φορά. Ο Δήμος Σιντικής με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών ανακάλυψε ότι ο Σύλλογος μας δεν πληρώνει δημοτικά τέλη για τα ακίνητά του και μας κάλεσε να του πάμε τοπογραφικά των ακινήτων μας, μιας και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν αναγράφονται τα ακριβή τετραγωνικά. Η ΔΕΗ, η ΔΟΥ, η τράπεζα, η νομαρχία και άλλες υπηρεσίες ζητάνε καταστατικά, πιστοποιητικά, αντίγραφα πρακτικών και μάλιστα όλα τα παραπάνω εδρεύουν στη Σέρρες πλέον κάνοντας το έργο μας εξαιρετικά δύσκολο.

Μιας και πολλά από τα μέλη μας με ρωτούν για τη γιορτή του Παλλατίδη, πότε θα γίνει;  Έχω να απαντήσω ότι μέλημα μας είναι να τακτοποιήσουμε πρώτα τις πολλές υποχρεώσεις μας όπως νέα βιβλία, σφραγίδες, καταστατικά κλπ. και ελπίζουμε με τα Ελευθέρια του Σιδηροκάστρου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε  και την μνήμη του Παλλατίδη.

Ούτως η άλλως θέλαμε να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διοργάνωση της εκδήλωσης μέσα στο χειμώνα με τον απρόβλεπτο καιρό και την έλλειψη αίθουσας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τη γιορτή στην αυλή της Ομόνοιας κάτω από τα πλατάνια με άφθονο χώρο για τον κόσμο και την χορωδία.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου ζητώντας από τα παρευρισκόμενα μέλη κυρίως τα νέα άνδρες και γυναίκες, να θέσουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. γιατί ο Σύλλογος έχει πραγματική ανάγκη από άτομα που θα διαθέσουν το χρόνο τους και την ενέργειά τους και θα αφήσουν το στίγμα τους. Είναι μια ευκαιρία να στηρίξουμε νέα άτομα στον ενωμένο Σύνδεσμο.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.