07/04/17: Αίθουσα Μνήμης Μελενίκου

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

 

Είναι γνωστό ότι η πόλη του Σιδηροκάστρου στερείται της ύπαρξης μιας αίθουσας πολιτισμού που θα φιλοξενεί κάθε είδους εκδήλωση (θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο, συνέδρια, παρουσιάσεις, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων όλων των συλλόγων. Το ανακαινισμένο κτίριο της Μητρόπολης «Αίθουσα Νιάρχου», δυστυχώς βρίσκεται σε όροφο και δεν εξυπηρετεί όλα τα είδη των εκδηλώσεων. Το Πετρίτσι έχει την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», η Ηράκλεια έχει αντίστοιχη αίθουσα, η Σέρρες έχει τα πολυτελώς ανακαινισμένα «Αστέρια». Ο Δήμος Σιντικής δεν έχει μέσα στο Σιδηρόκαστρο ποιοτική αίθουσα για εκδηλώσεις. 

Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ με ίδιους πόρους άρχισε την κατασκευή της Αίθουσας Μνήμης Μελενίκου, για τη στέγαση πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Το κτίριο βρίσκεται όπισθεν του καφενείου της «Ομόνοιας» και θεμελιώθηκε το 2004 από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, παρουσία του τέως Προέδρου ΣΕΜ κ. Τοπολίγκα Αντώνιου. Η μοναδική οικονομική αρωγή έξωθεν του ΣΕΜ, ήρθε από το Ίδρυμα Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου και από τον ίδιο προσωπικά, που με την γενναιοδωρία τους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του εξωτερικού της αίθουσας. Γνωστή είναι επίσης η αρωγή πολλών Μελενικίων που συμμερίζονται το όραμα μας. Συνεισέφεραν για το σκοπό αυτό και φυσικά θα τιμηθούν γράφοντας το όνομα τους στην είσοδο του κτιρίου, όταν περατωθεί. Το κτίριο ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 2011, έκτοτε ακούμε μόνο υποσχέσεις. Δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια το 70% των  εσόδων μας, πηγαίνει στην πληρωμή φόρων και ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε με δικά μας κεφάλαια να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου που ξεκινήσαμε. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο σκοπός του Σωματείου μας είναι φιλανθρωπικός, χωρίς όμως να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε ελάφρυνση στις εισφορές μας. Τέλος τα οικονομικά μεγέθη στην τελευταία φάση του έργου, ξεφεύγουν των δυνατοτήτων μας.

Ο  Δήμος Σιντικής αλλά και προσωπικώς ο δήμαρχος κ. Καρύδας Απόστολος το 2011, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αποπεράτωση του έργου και απόδοσή του στη διάθεση των συμπολιτών μας, στόχος που αποτελούσε και αποτελεί και δική μας επιδίωξη. Έτσι το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, έφερε το θέμα προς συζήτηση στην γενική συνέλευση των μελών του την 20η Μαΐου 2012 και πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση από την ολομέλεια για παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης της Αίθουσας Μνήμης Μελενίκου για 25 χρόνια προς το Δήμο Σιντικής. Το 2011 ο Δήμος Σιντικής χρηματοδότησε και εκπόνησε «Αρχιτεκτονική Μελέτη» και ο ΣΕΜ με τη σειρά του χρηματοδότησε τη «Μελέτη Εφαρμογής Έργου», απαραίτητη για να γνωρίζουμε ακριβώς το κόστος ολοκλήρωσης του έργου.

Κατόπιν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιντικής ψήφισε ομόφωνα την απόφαση για χρηματοδότηση και αποπεράτωση  του έργου «Αίθουσα Μνήμης Μελενίκου». Με  δεδομένο ότι ο Δήμος Σιντικής έχει μεγαλύτερη ευχέρεια πρότασης και ένταξης του έργου σε προγράμματα της Ε.Ε. (μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές μας για ένταξη του έργου σε προγράμματα ΕΣΠΑ) ή εναλλακτικά χρηματοδότησης του έργου από άλλους πόρους, ο Σύνδεσμός μας θεώρησε κατ’ αρχήν θετική την πρόταση αποπεράτωσης και στη συνέχεια χρήσης του κτιρίου από τον Δήμο. Ο Δήμος θα αναλάβει εκτός από την ολοκλήρωση του έργου και την συντήρησή του για όλα τα χρόνια στα οποία θα έχει το δικαίωμα χρήσης της Αίθουσας, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα όμως θα εξακολουθήσει να ανήκει όπως και σήμερα στον σύλλογο «Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου & Αδελφότητα Γυναικών Η Αρμονία».

Τον κ Καρύδα Απόστολο διαδέχθηκε ο κ. Δομουχτσίδης Φώτιος στη θέση του Δημάρχου Σιντικής το 2015. Λίγους μήνες νωρίτερα, διορίστηκε η κ. Κόλλια Μαρία, βουλευτής του Νομού μας Υπουργός Μακεδονίας & Θράκης. Αποφασίσαμε το Δ.Σ. του ΣΕΜ μαζί με τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Δομουχτσίδη να την επισκεφτούμε στο γραφείο της και να της μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα τον Μάιο του 2015. Ενώ είδαμε αρχικά ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, η ομάδα πολιτικών Μηχανικών του Υπ. Μακ. & Θρ., ανταπέδωσε την επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο μια εβδομάδα μετά την δική μας. Δυστυχώς αυτό ήταν μόνο για να καταγράψει το έργο δια ζώσης στα δικά της αρχεία…

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας με απόφασή του, έκρινε σωστό να παρουσιάσει στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο την πορεία του έργου «Αίθουσα Μνήμης Μελενίκου» το Δεκέμβριο του 2016. Ο ίδιος τα χρόνια της παρουσίας του στον τόπο μας έχει να επιδείξει πλήθος επιτυχιών σε αποπεράτωση έργων και απορρόφηση χρηματοδότησης για παρόμοιους σκοπούς. Ο ίδιος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το έργο, που εξέτασε ο ίδιος δια ζώσης και έκανε πλήθος ερωτήσεων για κάθε είδους θέμα στον Πρόεδρο που τον ξενάγησε κ. Ραδόβαλη Ηλία. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος έχει ανοικτά μέτωπα με έργα που ανέλαβε πρόσφατα, μα θα φροντίσει να εξετάσει τις πιθανότητες απορρόφησης κονδυλίων για τη δική μας «Αίθουσα Μελενίκου».

Φυσικά το δικό μας παράπονο, αλλά και των Μελενικίων που μας πιστεύουν ακόμα, είναι ότι ουσιαστικά το ενδιαφέρον όλων είναι φιλολογικό, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Κανένα ευρώ, καμία εργασία. Ο νυν Δήμαρχος Σιντικής κ. Δομουχτσίδης, ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του Δημοτικού Μεγάρου, αλλά δεν ενεπλάκει σοβαρά με το θέμα της αποπεράτωσης της «Αίθουσας Μελενίκου» όπως ελπίζαμε. Λιάν προσφάτως, σε συνάντησή μας έδειξε ότι το ενδιαφέρων του αναθερμάνθηκε, μιας και είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Μωυσιάδη Ιωάννη για αυτό το θέμα. Η ίδια η Περιφέρεια Σερρών αγνοεί την ύπαρξή μας. Περιμένουμε από τον Δήμαρχο μας να δείξει ότι έχει όπως ακόμη πιστεύουμε, την πολιτική βούληση να ξεκινήσει την ολοκλήρωση του έργου «Αίθουσα Μελενίκου» και να την παραδώσει σε όλους τους Σιδηροκαστρινούς, αφήνοντας το όνομα του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία, να δοθεί στον κόσμο του Σιδηροκάστρου μια πνευματική ανάσα, αλλά και στους πολιτικούς φορείς της εξουσίας να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμη μέλλον στην περιφέρεια με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου πολιτισμού.

Άλλωστε το Μελένικο και η υπό κατασκευήν αίθουσα δεν σηματοδοτεί για μας το παρελθόν των προγόνων μας, αλλά δίνει στην ιστορία μας το βάθος της ιστορίας του Ελληνισμού και του μέλλοντός μας. Την ενεργή, ζωντανή μνήμη και τη γλυκιά ανάμνηση. Θα στεγάσει τη συλλογική μνήμη, που είναι και η ιστορία μας. Ανήκει στο Σιδηρόκαστρο, ανήκει στο Μελένικο, ανήκει στη Σιντική, ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει σ’ όλους μας. 

Κλείνουμε με την ευχή να επιτευχθεί ο κοινός στόχος και πολύ σύντομα η αίθουσα να είναι κτήμα και καύχημα όλων των συμπολιτών μας, όπως ακριβώς και η μνήμη όλων των Ελλήνων είναι κοινή.

 

Πρόεδρος Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου

& Αδελφότητα Γυναικών Η Αρμονία

Ραδόβαλης Ηλίας