07/07/17: Το καφενείο «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και το μέλλον του

Το καφενείο «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» στο Σιδηρόκαστρο μετά από 60 περίπου έτη συνεχούς λειτουργίας έκλεισε προσωρινά, αλλά σύντομα θα ανοίξει και πάλι ενώνοντας τους Σιδηροκαστρινούς.

Όλοι αντικρίσαμε στις 12 Μαΐου 2017 τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών στα παράθυρα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», που σήμαναν το προσωρινό κλείσιμό της. Πως όμως φθάσαμε στη διακοπή της 60χρονής συνεχούς παρουσίας του αρχαιότερου και πιο ιστορικού καφενείου στο κέντρο του Σιδηροκάστρου; Τι ακριβώς ήταν η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στο παρελθόν και πιο είναι το μέλλον της; Σε αυτά τα τρία ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Το έτος 1915 δύο χρόνια από τον ξεριζωμό των Μελενικίων από τη φυσική τους πατρίδα και την εγκατάστασή τους στο Σιδηρόκαστρο, ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου αγόρασε οικόπεδο στο κέντρο του Σιδηροκάστρου με σκοπό την ανέγερση εντευκτηρίου. Η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε λόγω του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την κατάταξη των Μελενικίων στον ελληνικό στρατό. Στα πρακτικά του Συνδέσμου με αριθμό 29/12-9-1954 αναφέρεται ότι το εντευκτήριο κτίστηκε το 1921 και ονομάστηκε συμβολικά «ΟΜΟΝΟΙΑ». Επίσης αναφέρεται ότι το εντευκτήριο ήταν ξύλινο, διέθετε θεατρική σκηνή, μπουφέ και λειτουργούσε είτε ως καφενείο, είτε ως χορευτικό κέντρο πρώτης τάξεως. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ημερομηνία των εγκαινίων και όλες τις άλλες λεπτομέρειες της ανέγερσης και λειτουργίας του, μιας και όλο το αρχείο του Συνδέσμου καταστράφηκε από τους Βούλγαρους το 1941, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο των κ. Φουρτούνα Γεωργίου και Φουρτούνα Ευδοκίας «Οι Μελενικιώτες στο Σιδηρόκαστρο 1913-2011».

Στην «ΟΜΟΝΟΙΑ» στις δεκαετίες που ακολούθησαν δόθηκε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, χοροεσπερίδων και συναυλιών. Ενδεικτικά, στην εφημερίδα «Σερραϊκό Βήμα» το 1938 διαβάζουμε «Το εξοχικόν κέντρο ΟΜΟΝΟΙΑ, διευθυνόμενον υπό του γνωστού επιχειρηματίου της πόλεως μας, Νικολάου Γάλβα, όστις δια να χαρίση κάτι το καλόν εις το Σιδηρόκαστρον δεν εφείσθει δαπανών δια να καταστήσει το κέντρον τούτο αληθινήν όασιν. Εις το ανωτέρω κέντρον παιανίζει από μηνός και πλέον η γνωστή καθ` όλην την Μακεδονία και Θράκην ορχήστρα, Πάρμεν Τζαζ, υπό την διεύθυνσιν του καλού μας φίλου και άριστου μουσικού κ. Παρμενίωνος, βοηθούμενου εις την καλλιτεχνικήν προσπάθεια του υπό….Τους ανωτέρω υποβοηθεί και ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Λασκαρίδης (Μελενικιώτης), κορνέτα. Το κοινόν του Σιδηροκάστρου, κάθε βράδυ σπεύδουν να τους χειροκροτήσουν και να αναπνεύσουν ολίγη δροσιά εις το μαγευτικό μας κέντρον». Αυτό δείχνει ότι η «ΟΜΟΝΟΙΑ» ήταν ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού και κάλυπτε τις ανάγκες των Σιδηροκαστρινών, ενοικιαζόμενο σε επιχειρηματίες που το λειτουργούσαν και εποπτεύονταν υπό το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και όχι ένα απλό καφενείο.

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» το ξημέρωμα της 22ας Ιουνίου 1954 παραδόθηκε στις φλόγες εξαιτίας πυρκαγιάς που οφείλεται σε βραχυκύκλωμα και καταστρέφεται ολοσχερώς. Η ζημία αποτιμήθηκε σε 300 εκατομμύρια παλαιές δραχμές. Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» θεμελιώθηκε το Μάιο του 1956 και αποπερατώθηκε το Μάρτιο του 1959, με τη μορφή που έχει σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στο Σιδηρόκαστρο.

Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου έχει στην σφραγίδα του το σύμβολο της χειραψίας δύο χεριών, που σημαίνει αλληλεγγύη και συμφιλίωση. Το Σιδηρόκαστρο φιλοξενεί 9 φάρες όπως αρέσκεται να μας λέει ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τοπολίγκας Αντώνιος. Τους ντόπιους, τους αθίγγανους, τους μελενικιώτες, τους βλάχους, τους μικρασιάτες, τους πόντιους, τους μπαφραλήδες, τους θρακιώτες και τους ρωσοπόντιους. Αν ξεχνάμε κάποιους ζητούμε συγνώμη. Το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ» δεν δόθηκε τυχαία από τους δημογέροντες που διοικούσαν το Σύνδεσμο. Οραματίζονταν ότι σε αυτό τον χώρο, όλοι ανεξαιρέτως από όποια περήφανη πατρίδα και αν προέρχονταν ως πρόσφυγες, θα συνέχιζαν να ζουν μονιασμένα κάτω από τον βράχο του Σιδηροκάστρου ως υπερήφανοι Έλληνες.

Τον Απρίλιο του 2015 εμφανίστηκε ο κ. Μαγγιώρος Νεκτάριος ο οποίος κατέβαλε ένα υψηλό ποσό κατά γενική ομολογία, στην προηγούμενη ενοικιάστρια της «Ομόνοιας» κ. Σαμαρτζίδου Κική, για να αγοράσει τον «αέρα». Ο Σύνδεσμος δεν εμπορεύεται «αέρα», αλλά είναι κάτι στο οποίο δεν έφερε αντίρρηση, μιας και ο κάθε ενοικιαστής επενδύει χρήματα για να ανεβάσει την επιχείρησή του. Ποτέ τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, ενοικιαστής δεν άφησε απλήρωτα ενοίκια, λογαριασμούς και δεν ξήλωσε κινητά μέρη της «Ομόνοιας». Το Δ.Σ. του Συνδέσμου εξαρχής είχε της επιφυλάξεις του για τον νέο ενοικιαστή, παρ` όλες αυτές όμως, ομόφωνα αποφασίσαμε να υπογράψουμε μαζί του συμβόλαιο, όπως κάναμε πάντα με όποιον ήθελε να επενδύσει στην «Ομόνοια». Η ασυνέπεια του ενοικιαστή φάνηκε εξ αρχής, όταν δεν κατέβαλε τα δύο ενοίκια ως εγγύηση, όπως προβλεπόταν.

Οι εργασίες στις οποίες προέβηκε ο ενοικιαστής, για να πάρει την άδεια λειτουργίας, του κόστισαν πολλά περισσότερα από ότι υπολόγισε ο ίδιος, μιας και δεν γνώριζε ότι προσφάτως άλλαξε το πλαίσιο για την έκδοση άδειας. Η προηγούμενη ενοικιάστρια απέκρυψε από τον κ. Μαγγιώρο, το γεγονός ότι για σχεδόν ένα χρόνο δεν ανανέωνε την άδεια λειτουργίας ως όφειλε λόγω κόστους, παρ` όλες τις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας, επωμίζοντας το βάρος σε αυτόν. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Σύνδεσμος ως εκμισθωτής του ακινήτου, δεν ήταν ποτέ υπεύθυνος για την άδεια λειτουργίας του καφενείου, που είναι καθήκον του μισθωτή. Εάν συνέβαινε αυτό, ο Σύνδεσμος θα το είχε πληροφορηθεί από την Αστυνομία άμεσα ή έμμεσα από την κ. Σαμαρτζίδου, την οποία επισκέφτηκε η Αστυνομία. Ο κ. Μαγγιώρος ως μόνιμο επιχείρημα για να μην πληρώνει τα ενοίκια, απαιτούσε να του συμψηφίσουμε ποσό ίσο με έξι ενοίκια, γιατί τόσο του κόστισε η άδεια λειτουργίας, κατά τους ισχυρισμούς του. Αφού ανταλλάξαμε εξώδικά, όπως δυστυχώς συνηθίζεται, ακούσαμε πάμπολλες υποσχέσεις που αθετήθηκαν, ψέματα που έβγαιναν αβίαστα και κάναμε απεριόριστη υπομονή. Φθάσαμε στην 25η Οκτωβρίου 2016 όταν ο ενοικιαστής κατέβαλε το ποσό των 5000 Ε, πληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλομένων ενοικίων και υποσχέθηκε να μπει εγγυητής αξιόπιστο άτομο για το υπολειπόμενο ποσό. Όλα έδειχναν ότι συμμορφώθηκε προς τους όρους του συμβολαίου που υπογράψαμε και θα πλήρωνε στο εξής με συνέπεια το ενοίκιο. Δυστυχώς και πάλι χωρίς να προσπαθεί να πληρώσει το ενοίκιο, έστω και κατά ένα μέρος, παραπονιόταν συστηματικά ότι ήταν υψηλό. Η πελατεία του μαγαζιού σε μεγάλο ποσοστό αποχώρισε, κάνοντας μας παράπονα λόγω της εν γένει συμπεριφοράς του κ. Μαγγιώρου.

Σε μια τελευταία προσπάθεια στις 10 Μαρτίου 2017 προσπαθήσαμε να συμβιβαστούμε και εφόσον ο κ. Μαγγιώρος είχε βάλει πωλητήριο, συμφωνήσαμε να βγει εκουσίως. Θα μας αποζημίωνε από τα χρήματα που θα έπαιρνε. Το ψέμα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι δήθεν ανέλαβε στο όνομά του, το χρέος προς τη ΔΕΗ από τον πρώτο χρόνο ενοικίασης, όπου ο λογαριασμός ήταν στο όνομα του Συνδέσμου. Με τον τρόπο του έδιωξε δύο τουλάχιστον σοβαρά ενδιαφερόμενους που ήθελαν να μπουν στην «Ομόνοια», όπως κατόπιν μας εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιοι. Διαδίδοντας ότι θα φύγει σύντομα στο εξωτερικό, ο ίδιος υπονόμευσε κάθε ενδιαφέρων για πώληση, αφού ήταν θέμα χρόνου φεύγοντας, να δώσει στους ενδιαφερόμενους την δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης με τον Σύνδεσμο.

Στις 31 Μαρτίου 2017 επιδόθηκε το 3ο εξώδικό στον κ. Μαγγιώρο, με το οποίο ζητούσε ο Σύνδεσμος τα μισθώματα. Στις 5 Απριλίου 2017 και μετά από προφορικές απειλές του κ. Μαγγιώρου ότι «θα τα ξηλώσει όλα» αιτηθήκαμε ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Σερρών, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν τελικά διότι ακόμη και την τελευταία στιγμή, ο Σύνδεσμος δεν ήθελε να φθάσει στα άκρα. Στις 25 Απριλίου 2017 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής. Ελλείψει ασφαλιστικών μέτρων και αφού επιβεβαιώθηκαν οι προφορικές απειλές του κ. Μαγγιώρου, ομόφωνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατάσχεση της κινητής περιουσίας στην «Ομόνοια» στις 10 Μαΐου 2017. Ακολούθησε εξώδικο από την πλευρά του κ. Μαγγιώρου και ανακοπή στη διαταγή πληρωμής στις 19 Μαΐου 2017. Η διαμάχη δεν έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε τη δικαίωσή μας στο δικαστήριο που θα γίνει τον Ιούλιο του 2018.

Όπως και να έχει η εικόνα της άδειας και απογυμνωμένης «Ομόνοιας» μας πληγώνει και μας προσβάλλει όλους. Στην συνεδρίαση της 28ης Μαΐου 2017, το Δ.Σ. αφού πρώτα έκανε απολογισμό τον ζημιών και καθάρισε κάποιους από τους χώρους, που θύμιζαν σκουπιδότοπο αποφάσισε ομόφωνα:

  • να αναλάβει την ανακαίνιση της «Ομόνοιας» αντικαθιστώντας το μωσαϊκό με αντιολισθητικά πλακάκια και τα παλιά κουφώματα αλουμινίου, με σύγχρονα ενεργειακά που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή μόνωση. Αλλάζοντας ταυτόχρονα την αισθητική όψη του κτιρίου εξωτερικά (έχει παραμεληθεί αρκετές δεκαετίες) και ντύνοντας το χώρο με μοντέρνο δάπεδο εσωτερικά, αποσκοπούμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε να προσελκύσουμε σοβαρούς ενοικιαστές που αν θέλουν να βγάλουν χρήματα από την «Ομόνοια» θα πρέπει και αυτοί να επενδύσουν.
  • να διενεργήσει ανοικτή δημοπρασία, με τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά την «Ομόνοια» να υποβάλουν σφραγισμένη προσφορά μέχρι την Δευτέρα 7η Αυγούστου 2017 στα γραφεία του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου & Αδελφότητας Γυναικών Η Αρμονία (βλ. προκήρυξη δημοπρασίας ακινήτου).

Τέλος, θέλω να κλείσω με τις παρακάτω διευκρινίσεις:

  • Το Καταστατικό του Συνδέσμου δεν προβλέπει την εκμετάλλευση της «Ομόνοιας» από μέλη του Δ.Σ. μιας και είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, από ιδρύσεως του το 1906.
  • Ο Σύνδεσμος νοικιάζει το ακίνητο προς χρήση ως καφενείο-μεζεδοπωλείο και όχι κάποια επιχείρηση, πολύ δε περισσότερο δεν είναι υπόχρεως να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία κατά καιρούς ρυθμίζεται από το νόμο. Ο ενοικιαστής οφείλει να σεβαστεί τους ειδικούς όρους του Καταστατικού που δεν επιτρέπουν την αλλαγή του ονόματος.
  • Ο ιδιώτης που αποφασίζει ότι θέλει να βγάλει λεφτά από την εκμετάλλευση της «Ομόνοιας», θα πρέπει να ξέρει ότι το Δ.Σ. δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο αν είναι εις βάρος του Συνδέσμου. Ο ενοικιαστής θα πετύχει με σκληρή δουλειά και να είναι σίγουρος ότι εφόσον τιμάει το συμβόλαιό του, όπως το τιμάμε και εμείς, θα είμαστε στο πλευρό του. Αν οι εποχές είναι δύσκολες για επαγγελματίες, εξίσου δύσκολες είναι και για μας που παίρνουμε το ρίσκο να προχωρήσουμε σε ανακαίνιση, μετά το φιάσκο του τελευταίου ενοικιαστή και όταν το 60% των εσόδων μας από τα ενοίκια πηγαίνουν σε φόρους.

Κλείνουμε με την ευχή η δημοπρασία να είναι επιτυχής και επωφελής και για τις δυο πλευρές. Ευχόμαστε, επίσης να ξαναδούμε πολύ σύντομα την «ΟΜΟΝΟΙΑ» και πάλι γεμάτη με Σιδηροκαστρινούς, που διασκεδάζουν όλοι μαζί μονιασμένα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου
& Αδελφότητας Γυναικών Η Αρμονία
Ραδόβαλης Ηλίας

“ΟΜΟΝΟΙΑ”

“ΟΜΟΝΟΙΑ” – εσωτερικό