27/06/14: Παρουσίαση βιβλίου “ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ: Ο Χώρος και η Ιστορία του”

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του καταστήματος “Ομόνοια” την Παρασκευή Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, για την παρουσίαση του βιβλίου “ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ: Ο Χώρος και η Ιστορία του“, μιας ειδικής έκδοσης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σιντικής. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Σιντικής και του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και Αδερφότητος Γυναικών “Η Αρμονία”.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κος Παπαγιάννης Βασίλης, πρώην Υπουργός και νυν Δήμαρχος Κασσάνδρας, ενώ το καλωσόρισμα πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου, κο Ραδόβαλη Ηλία. Επίτιμοι καλεσμένοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κος Μακάριος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κος Λεονταρίδης Θεόφιλος, η βουλευτής του νομού μας κα Αραμπατζή Φωτεινή και ο αρχηγός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κος Μανωλάς.

ο κος Παπαγιάννης Βασίλης, πρώην Υπουργός και νυν Δήμαρχος Κασσάνδρας

ο κος Παπαγιάννης Βασίλης, πρώην Υπουργός και νυν Δήμαρχος Κασσάνδρας

ο κος Ραδόβαλης Ηλίας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και Αδελφότητα Κυριών "Η Αρμονία"

ο κος Ραδόβαλης Ηλίας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και Αδελφότητα Κυριών “Η Αρμονία”

ο κος Καρύδας Απόστολος, απερχόμενος δήμαρχος του Δήμου Σιντικής

ο κος Καρύδας Απόστολος, νυν δήμαρχος Σιντικής

Η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου και Αδελφότητος Κυριών “Η Αρμονία”, κου Ραδόβαλη Ηλία:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, κύριε αναπληρωτή Υπουργέ Εσωτερικών Λεονταρίδη Θεόφιλε, κύριοι βουλευτές του νομού μας κα Αραμπατζή Φωτεινή και κε Βλάχβεη Μενέλαε, στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία, κύριε δήμαρχε Απόστολε Καρύδα, κύριε εκλεγμένε δήμαρχε Φώτη Δομουχτσίδη, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητά παιδιά.

Σας καλωσορίζουμε στην γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Σιντικής και φιλοξενεί ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου στον χώρο αυτό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.     Ήταν επιθυμία του Δημάρχου κ. Απόστολου Καρύδα από την περυσινή ακόμη χρονιά, η διεξαγωγή μιας γιορτής στα Ελευθέρια του Σιδηροκάστρου, όπου θα τιμώνται οι Μελενίκιοι μιας και αποτελούσαν την πλειονότητα του πληθυσμού εκείνα τα αιματοβαμμένα χρόνια. Έτσι μου ζητήθηκε να παρουσιάσω τη σημερινή εκδήλωση και φυσικά δέχθηκα με χαρά. Η ΟΜΟΝΟΙΑ-συμβολικό όνομα- κτίστηκε με πρωτοβουλία των Μελενικιωτών, αλλά και τη συνεισφορά όλων των Σιδηροκαστρινών, για να ενώσει όλες τις φάρες του Σιδηροκάστρου μονιασμένες και να φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων με επιτυχία, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν νομίζω να το γνωρίζουν και πολλοί, αλλά ο κος Καρύδας ήταν από αυτούς που φύτεψαν αυτά τα πλατάνια στην αυλή της Ομόνοιας, πριν αρκετά χρόνια όμως, όπως μαρτυρά το ύψος τους.

Πέρασαν ήδη 9 χρόνια από τότε που ο τέως πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. κ Τοπολίγκας Αντώνιος, θεμελίωσε την Αίθουσα Μνήμης Μελενίκου εκπληρώνοντας ένα όραμα που μοιράζονταν τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η προηγούμενη Διοίκηση. Ο απερχόμενος δήμαρχος κος Απόστολος Καρύδας είναι αυτός που έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση της Αίθουσας Μνήμης Μελενίκου. Ο Δήμος Σιντικής παρήγγειλε  την αρχιτεκτονική μελέτη του εσωτερικού το 2013 και ο Σ.Ε.Μ. την αντίστοιχη μελέτη εφαρμογής έργου, από το αρχιτεκτονικό γραφείο της κ. Αφεντούλη Χρύσας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και το επόμενο βήμα ήταν  το έργο αυτό να εγκριθεί από το Δ/κο Συμβούλιο του Δήμου Σιντικής, πράγμα που επίσης έγινε. Τον τελευταίο χρόνο και γνωρίζοντας πως η ολοκλήρωση του έργου αυτού ξεπερνάει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου μας, ελπίζουμε στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς έχουμε ακούσει επανειλημμένως πολλές υποσχέσεις. Περιμένουμε όλοι με αγωνία να δούμε τις ενέργειες του νέου Δημάρχου κ. Φώτη Δομουχτσίδη ο οποίος όντας Μελενίκιος ελπίζουμε να είναι αυτός που θα ολοκληρώσει το έργο αυτό, παραδίδοντας ένα χώρο πολιτισμού σε όλους τους δημότες του Δήμου Σιντικής  τον οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη. Δεν επαναπαυόμαστε και προσδοκούμε την άριστη συνεργασία με τα νέα μέλη του Δ/κου Συμβουλίου του Δήμου μας, ώστε να αρχίσουν οι πρώτες προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασης.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου στην οποία γιορτάζουμε την ελευθερία μας, το ύψιστο αγαθό. Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις ένα τέτοιο αγαθό, σε εύκολους καιρούς. Αυτό το αγαθό σε εμάς δεν χαρίστηκε αλλά κερδήθηκε μέσα από τους ματωμένους αγώνες των επώνυμων τους οποίους μνημονεύει στο μνημόσυνο ο Μητροπολίτης μας, αλλά και πλήθος ανώνυμων που μαρτύρησαν στα ιερά τούτα χώματα που πατούμε. Αγαπητοί μου συμπολίτες, πέρασαν 101 χρόνια από την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου που επιδίκασε το Μελένικο όπως και άλλες πόλεις και χωριά στους Βούλγαρους. Ο Ακρίτας του Ελληνικού βορρά υποτάχθηκε από την διπλωματία, αλλά ευτυχώς όχι και η ζωντανή ψυχή του Μελένικου που είμαστε εμείς οι Μελενίκιοι. Σας ευχαριστώ.

Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Δήμος Σιντικής-Ο Χώρος και η Ιστορία του».

Είμαι από τους τυχερούς που πήραν το βιβλίο νωρίτερα και έτσι είχα την ευκαιρία να το μελετήσω. Δεν πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή της πόλης μας που ξετυλίγεται γραμμικά κατά χρονολογική σειρά, αλλά για μια μοντέρνα και άψογη εικαστικά έκδοση με εισηγήσεις πανεπιστημιακών που ασχολούνται με ποικίλα θέματα, όπως αρχαιολογία, σπηλαιολογία, γεωθερμία, οικολογία και οικοτουρισμός, όλα με επίκεντρο το δήμο μας και τους πολίτες του.

Η κατάθεση ενός τέτοιου πονήματος στους πολίτες του Δήμου μας, όπως γράφει και στον πρόλογο του βιβλίου ο κος Καρύδας είναι το εφαλτήριο για όλους μας να βρούμε τους τρόπους να ξεπεράσουμε την κρίση, εκμεταλλευόμενοι τις ήπιες μορφές ανάπτυξης που προτείνονται και πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, αποφεύγοντας συμφωνίες που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Ας δώσουμε όμως το λόγο στον δήμαρχο Κασσάνδρας και πρώην υπουργό κο Βασίλη Παπαγιάννη που θα μας μιλήσει για αυτή την επετειακή έκδοση.

Παρακαλούμε να προσέλθει στο βήμα ο Δήμαρχος Σιντικής κος Απόστολος Καρύδας να μας πει λίγα λόγια για τον ομιλητή και κατόπιν για τους συντελεστές της παρούσας έκδοσης.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ. και της Αδελφότητας Κυριών Η Αρμονία, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή.

DSCF0188 DSCF0183 DSCF0173

DSC_4204