11/06/15: Εκδρομή στο Μελένικο

Στις 11 Ιουνίου 2015 το Άσυλο Παιδιού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο Μελένικο. Κατόπιν τηλεφωνικής συνενόησης με την υπεύθυνη εκδρομών του Ασύλου κ. Πούλιου Μαίρη την ξενάγηση στην πόλη  ανέλαβε η Αντιπρόεδρος του Συνδεσμου Ευελπίδων Μελενίκου και Γυναικείας Αδελφότητας ΑΡΜΟΝΙΑ κ.Καλαφατοπούλου-Φουρτούνα Ευδοκία, ενώ την ξενάγηση του Μοναστηριού του Ροζινού (Ροζνό) ανέλαβε ο Βυζαντινολόγος κ. Τσιγαρίδας.

Πρώτη στάση των εκδρομέων για καφέ ήταν το χωριό Άγκιστρο Σιντικής. Η κ. Καλαφατοπούλου – Φουρτούνα ξενάγησε το γκρούπ στο χωριό, δείχνοντας το Βυζαντινό λουτρό του 10ου μ.χ. αιώνος που ειναι ενσωματωμένο στο κοινοτικό ξενοδοχείο ΧΑΜΑΜ, καθώς και τον Πύργο του ρολογιού στην πλατεία που επί Τουρκοκρατίας ήταν φυλακή.

Η πρώτη στάση στη Βουλγαρία ήταν το χωριό Ρόζεν (Ροζνό) βορειοανατολικά του Μελενίκου όπου όλοι οι εκδρομείς ανέβηκαν  από το χωριό στο Μοναστήρι του Ροζινού με ταξί που στάθμευαν στην περιοχή. Στο καθολικό της Μονής ο κ. Τσιγαρίδας μίλησε για την ιστορία και τα κειμήλια της Μονής  για την τεχνοτροπία του τέμπλου και των εικόνων. Η κ. Καλαφατοπουλου-Φουρτούνα μίλησε  για την ιστορία της τοιχογραφίας του κυνοκέφαλου Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται στο αριστερό κλείτος του ναού.

Στην πλατεία του Μελενίκου κάτω από τα πλατάνια οι εκδρομείς γεύτηκαν τη Βουλγάρικη κουζίνα και μετά τον καφέ η κ. Φουρτούνα τους έκανε μία περιήγηση στην πόλη δείχνοντάς τους τις παλιές συνοικίες, τις εναπομείνασες ανακαινισμένες  κλειστές εκκλησίες αλλά και τις ερειπωμένες(Αγία Βαρβάρα) καθώς και α) το ερειπωμένο αρχοντικότου Μπαμπουρα ή Φλάμπουρα που σήμερα το ονομάζουν Βυζαντινό σπίτι και β) το ανακαινισμένο αρχοντικό του Κουρδούπαλου με την περίφημη τρυπητή του (αποθήκη κρασιού).

Κατηφορίζοντας για τη συνοικία του ποταμού η κ. Φουρτούνα μίλησε στους συνταξιδιώτες της για τις δραστηριότητες των δύο Μελενικιώτικών Σωματείων που σήμερα ενσωματώθηκαν σε ένα Σύλλογο και έχουν έδρα το Σιδηρόκαστρο, για τους Μελενικιώτες Ευεργέτες παλιούς και νέους (Παλλατίδης, Σιμέτσος, αδελφοί Χρηστομάνου, Τσώπρος, Κωστόπουλος κ.α)

Αργά το απόγευμα αναχωρήσαμε γιά την Ελλάδα με την προυπόθεση να επισκεφθούμε το Σιδηρόκαστρο. Κοντά στην πολη συναντήσαμε έντονη βροχόπτωση  οπότε συνεχίσαμε το ταξίδι για τη Θεσσαλονίκη.

Στη διαδρομή της επιστροφής  ακουγόταν κολακευτικά σχόλια για την παράξενη μικρή πόλη σήμερα του Μελενίκου, για την ιδιομορφία των ασβεστολιθικών οβελίσκων και πυραμίδων που αντίκρυσαν κατευθυνόμενοι για το Μοναστήρι του Ροζινού, για τις δραστηριότητες των Μελενικιώτικων Σωματείων στο Μελένικο και στο Σιδηρόκαστρο και την αγάπη των Μελενικιωτών  για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

                                              Καλαφατοπούλου-Φουρτούνα Ευδοκία